søndag 27. september 2009

Dannelse i dagens digitale samfunn

Når elever chatter, sms-er eller blogger, skjer dette på fritiden (barnetrinnet). Likevel kan vi i skolen oppleve at dette er noe som griper inn i vår hverdag. Elevene kan bl.a. omtale klassevenner negativt, legge ut bilder av hverandre og gi et subjektivt og noenganger uriktig bilde av skole og klassemiljø. Det kan være en utfordring å arbeide med klassemiljø, når så mye skjer utenfor vår "kontroll". Likevel finnes det veier å gå - muligheter til å påvirke til nettvett. Samarbeid med hjemmene blir viktig her. Arbeidet med dannelseaspektet når samfunnet er blitt så komplekst er en enorm utfordring for skolen. Hva tenker dere?

7 kommentarer:

  1. heihei! dette er min blogg-kamillabyttingsvik.blogg.no

    SvarSlett
  2. Jeg tenker vel at det du peker på her er noe av det viktigste skolen kan ta tak i når det gjelder å oppdra elevene til "gangs menneskje" i en digital tid. Hvis skolen ikke gjør det,kan vi ikke være sikre på at det blir gjort.

    Det handler om å oppdra barn til å håndtere gamle, grunnfestede etiske prinsipper i en verden hvor utfordringene mange ganger kommer i digitalt format. Jeg ser et klart behov for videre bearbeiding av "forklaringen" til de ti bud: Du skal ikke stjele, Du skal ikke lyve,...Du skal elske din neste som deg selv.

    SvarSlett
  3. Ja,her er det noe som vi har "slitt" med. elever bruker nye media på godt og vondt, og det er ikke kjekt når en ser at barn har blitt mobbet og ikke har det greit. Vi har hatt god erfaring med å være tydelig på hva vi aksepterer som voksne i skolen, Hva vi forventer av elever som bruker nett. Men det er selvsagt ikke alt som løses fordet. de drar med seg mere fra fritiden enn før, synes vi. Skillet er blitt visket mere ut enn før. Dette utfordrer oss i forhold til skole-hjem samarbeid, som nok må ha en annen form enn før.Samtidg må det være klart hva som er skolens ansvar og hva foreldrene har ansvar for. De må og være med i en rydddeoppgave her, og politiet har vi hatt god hjelp av, både i firhold til elever og foreldre.

    SvarSlett
  4. En lærer sa i et ubetenksom øyeblikk at "skole/hjem-samarbeidet var vi så god til...." at dette ikke behøvde å være noe konkret satsingsområde for skolen (fritt gjengitt). Samtidig vet vi at ingrediensene i dette samarbeidet forandrer seg hele tiden, og ofte er både skolen og hjemmene bakpå i å følge med i "elevenes digitale verden". Jeg er enig med uttalelser fra andre på bloggen om at dette med nettvett i stor grad dreier seg om etikk. Vi MÅ ta dette inne i skolen. Vi kan bruke tid i ulike fag for å belyse dette for barna. Det handler om å ta ansvar for egne handlinger og utsagn. Det handler om å tenke over konsekvensene for den som rammes. Det handler for skolenes vedkommende mye om å få elevene til å reflektere over det de er med på, og det handler også ofte om å hjelpe foreldrene til å se hva barna faktisk styrer med på nettet. Den beste veiviseren er barna selv, og så må vi voksne (på skolen og hjemme) være der og gi dem god veiledning når de lar oss titte inn dette .....

    SvarSlett
  5. Hei Vigdis!
    Dette er et viktig tema. Jeg tror også at skoleledere veldig fort må begynne å legge til rette for, og bidra til at en digital dannelsesprosess i skolen - og det haster!

    SvarSlett
  6. Som forelder synes jeg dette er et viktig område. Samarbeidet mellom hjem og skole har nok alltid vært viktig, men behovet blir kanskje tydeligere i dag. Som forelder opplever jeg at skolen er veldig opptatt av å nå sine kunnskapsmål. De sosiale målene blir hengene etter. Jeg var på en skole en gang og spurte lærerne om de følte et ansvar for det sosiale som foregikk i friminuttene. Det fikk jeg ikke noe svar på. Som observatør synetes det som om skolens ansvar i friminuttene kun gikk på å holde en viss orden, slik at ingen ble skadet.
    Jeg tror digital dannelse er tett knyttet til sosialpedagogikken. Det er på det sosiale området den nye digitale verden skaper utfordringer for de yngste. En skal selvsagt ikke glemme de positive sidene, men dette forutsetter en sosial læring i bruk av disse verktøyene.
    Jeg mener vi i dag opplever et økt kunskapspress på skolene. Dette skyldes sikkert både et økt mediefokus (som etter Pisa-undersøkelsene) og fokus på nasjonale prøver. Dette kunskapsfokuset vil ta bort oppmerksomheten på de sosiale utfordingene elevene står ovenfor idag. Skal vi løse dette må det et tettere samarbeid mellom hjem og skole og en må ikke følge de enorme kunnskapsforventningene som skapes i media i disse tider.

    SvarSlett
  7. Som skoleleder har jeg brukt dubestemmer.no. Bra opplegg til elevene. Det er vel ikke tvil om at en må jobbe seriøst med digital dannelse når elevene ødelegger for hverandre, mobber hverandre og tuller på soiale media mens gjerne oppgjøret kommer på skolen når alle de andre ser på.

    Jeg har selv opplevt elever som har tatt bilder på skolen og hadde tenkt å legge det ut på nettby. De skjønte ikke at det var lov og foreldrene var sure fordi skolen beslagla mobilen. Dette er et eksempel på at vi må jobbe med holdningene til både elevene og foreldrene.

    Lignende eksempel finnes det mange av, også med verre resultat. Og viktig tema er det absolutt!

    SvarSlett