torsdag 19. november 2009
Nasjonale prøver
Ny runde med nasjonale prøver er offentliggjort- til glede for noen, mens andre river seg i håret. Uansett, hva skal nå resultatene brukes til? De misfornøyde "går organisasjonen i sømmene", men hva med de skolene som har gode resultater år etter år- hva gjør de? Bruker de denne anledningen til å lete etter "suksessfaktorer" i egen skole - jeg håper det. For å finne suksessfaktorene tror jeg skolene må gå systematisk til verks og analysere egen praksis og for all del: Utvikle og dele disse med andre !!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Nå er alså både skattelistene og nasjonale prøver lagt ut, som du sier Vigdis...til glede for noen og til forargelse for andre. Det kan være spennende å tenke hva dette skal brukes til for oss som tilhører "den allmene befolkning". Aldri skjønt hvilken interesse skattelistene har, hvor vi alle oppfordres til generell nysgjerrighet over hva naboen tjener. Dette er ikke interessant for meg i alle fall. Derimot tenker jeg at nasjonale prøver har en misjon, den kan være en slags måling/indikator på kvaliteten av tilbudet på enkelte skole. En kan også tenke seg at utslaget på en slik måling kan bidra til at skoler som ikke kommer ut blant de beste, ser på suksessfaktorene til de som gjør det bra. Skolen er, som andre sektorer, i konstant utvikling. Vi skal ikke så langt tilbake før vi husker at de aller fleste gjennomgikk "organisasjonsendringer", og i sluttfasen av disse tenkte vi at nå er vi ferdig med dette for en stund. Vel, slik er det ikke lenger. Tror det er viktig med en generell holdningsendring til endringer, og at det ikke heter endringer, men vekst. Og for skolen handler det etter mitt syn om felles vekst, felles læring, styrking av elever, lærere og skolen som helhet. Jeg ser på lærere og skoler som kunnskapsforvaltere i samfunnet. Det er en stor utfordring. Men om ikke dere kan forvalte kunnskapen i et foranderlig samfunn, hvor vil vi stå da? Vi trenger dere og vi stoler på at dere har både endringvilje og -kompetanse. Bruk de nasjonale prøvene som et redskap til det dere kan best; økt kunnskap og læring. Lykke til :-)
SvarSlettHei Vigdis!
SvarSlettNå er jeg endelig hjemme igjen! Jeg er i grunnen mye enig i det Sølvi sier, men behøver vi å presentere resultatene i avisen? At media bruker resultatene er helt klart, men jeg er usikker på hvor godt de bruker dem. Nasjonale prøver måler jo slett ikke alt, og for meg blir det litt merklelig å skulle sette "merkelapp" på de ulike skolene. Hvis vi i skolen lærer oss å bruke de nasjonale prøvene konstruktivt kommer vi nok noen hakk videre, og der er vi vel enige - men gjør vi det?
Denne saken er rimelig aktuell. I går kom resultatet i regning, og da er bildet komplett for denne gang. Jeg ser etter to ting: Først om vi har bedre enn snittet i kommunen. Dette handler om konkurranseinstinktet mitt. Deretter ser jeg på elevoversikten for å se hvor mange som trenger ekstra oppfølging for å nå opp på et gjennomsnitt på trinnet. De med enkeltvedtak har vi god oversikt over, men de som kanskje ikke scorer høyere, og som sitter der uten ekstra oppfølging, MÅ vi se. Selvfølgelig vet vi om disse også fra før, men det er disse som likevel gjerne blir forsømt. Nå får vi påminningen på nytt. Skoleledelsens oppgave er da å sette inn målretta tiltak overfor disse - i nær dialog med heimen. Gjør vi det, er nasjonale prøver med på å bevisstgjøre skolen hvor tiltak må prioriteres. Individuelt tilpassa opplæring er jo en rett for elevene....
SvarSlett