søndag 10. januar 2010

Kvalitetsvurdering i skolen

Kan skoler egentlig lære gjennom vurderingsarbeid? Det kommer selvsagt an på hva som vurderes og hvordan vurderinga foregår. Ved å vurdere det arbeidet som er gjort og er i gang, kan skolevurdering ha en konserverende effekt. Men setter skolevurderinga i gang ny og utforskende organisasjonslæring og utvikling ? Tror selve prosessene for reell praksisfornyelse må komme innenfra organisasjonen, den må forankres i skolens aktører og initieres fra ledelsen. Den må være begrunnet i ønske om endring fordi det ligger en reell forståelse for at en ikke oppnår ønsket resultat (eller mål) med den praksisformen som en utøver i dag.

3 kommentarer:

  1. Jeg er enig med deg om at det må være et grasrotønske om en skal få til endring. Dette behoved kan komme fram gjennom samarbeid med kollegaer, med andre skoler, kurs, studier. Noen ganger har vi godt av å bli presset litt også!

    SvarSlett
  2. Vi må komme dit hen i skolen at endring i seg selv kan være noe positivt. At en rett og slett er villig til å prøve ut nye ting, fordi en er en del av et samfunn der alt er i stor endring.

    Kunnskapsløftet er utdanningsmyndighetenes beskjed om hvordan en vil læringen skal skje i dagens skole, og da er det viktig at alle som jobber ved en skole går for de nye planene. I bedriftslivet ville ikke arbeidere "på gølvet" kommet langt om de ikke ble med på vedtatte omlegginger. Det vil jo være tidligere erfaringer som ligger i bunnen for endringer uansett om en snakker om skole eller annen virksomhet. Kvalitetsvurdering i skolen er viktig, og en må også bruke tid til å drøfte i lærerkollegiet på hva som er god kvalitet...

    SvarSlett
  3. Jeg tror, når en har vært igjennom utvikling en stund, noe alle skoler har i dag, så vil det være lettere å få til utvikling. Skolevurdering vil vel gi fokusområder i og med at personalet vurderer god nok/ikke god nok praksis og da er det jo lettt å ta tak i det som kalles bottom up utviklingsprosjekt. Jeg har veldig tro på denne type utvikling.

    SvarSlett