torsdag 22. oktober 2009

Insentiver

Uten insentiver går arbeidet med å innføre IKT i skolen langsomt. Hva kan være gode insentiver for det pedagogiske personalet ? Det har vist seg at på mange skoler er ikke det å ha kjøpt inn digitalt utstyr nok - så hva er det mer som skal til? Hva trigger lærerne i denne sammenheng og skaper motivasjon for å arbeide med å utvikle egen digital kompetanse?

søndag 18. oktober 2009

Skolens hjemmeside

"Skoleledelse i en digital tid dreier seg om å legge til rette for å utvikle nettsider som er betydningsfulle for alle som har "aksjer" i skolen" (C.F.Dons)
På skolenes hjemmeside kan skolens visjoner, mål og planer formidles. Leder kan selv bruke siden i sin kommunikasjon med elever, lærere og foreldre. Små øyeblikk fra elevenes skolehverdag blir fortalt og elevene kan her inviteres inn som produsenter av nyheter. Ved bruk av blogg på hjemmesiden kan alle med aksjer i skolen få ytret synspunkter. Kunsten blir å skape en "levende" hjemmeside som blir verdifull for elever, lærere, rektor og hjemmene. Nok en samarbeidsarena, i tillegg til å være en ren informasjonskanal fra skole mot omverden?

søndag 11. oktober 2009

Vindmølle eller levegg?

Når forandringens vind blåser, bygger noen vindmølle- andre bygger levegg.

I Utdanning nr 18 skriver Inge Eidsvåg : ” Å si nei til stadig mer skjermtid er å si ja til en mer menneskelig skole” Han foreslår en tenkepause i den voldsomme ikt-satsningen i skolen, en tenkepause der en forsker på datamaskinens virkning på elevene. Han sier samtidig at vi må satse mer på det vi allerede vet er god skole, bl.a med samvær med omsorgsfulle voksne.

Bygger Eidsvåg her levegg?
Eller er det slik at hvis en er for rask til å bygge vindmøller , så kan man faktisk ødelegge det vakre kystlandskapet?

tirsdag 6. oktober 2009

Digital dannelse

Dette er en fin video om cyberbullying (mediamobbing) hentet fra you tube
http://www.youtube.com/watch?v=jUydOP2wZmA&feature=fvsr

Arbeidet med digital dannelse er en viktig oppgave i skolen. Lærere bør ha grunnleggende kunnskap om de sosiale mediene selv, for å virke troverdig i vår tilnærming til temaet. Har selv brukt videoer om mobilmobbing/ nettvett (se over) for å starte diskusjon og refleksjon hos elevene. Videoer med og av ungdommer engasjerer elevene, og empati videreutvikles når de relaterer seg til det de hører og ser- det treffer deres livsverden. Opplevde at elevene var engasjerte. Det å knytte nettvett opp mot historier fortalt med barn/ unges "stemme" (bilder, musikk, artefakter) gjør dette mindre teoretisk og mer virkelighetsnært. Samtidig kan nettvett også presenteres med humor, som f.eks Bård T. Johansen / Harald Eia gjør.
I det videre arbeidet kan en bruke nettressurser som bl.a. dubestemmer.no - og hvis en har mulighet, la elevene rollespille ev. lage sin egen video og historie som legges ut på skolens hjemmeside.
Men det er mange flere muligheter til å arbeide med dette temaet. Kom gjerne med ideer og egne erfaringer som du vil dele med andre.